Aprašymas
Natūralus bičių vaškas tinka gaminti kosmetikos priemones, maistines vaško drobeles, lieti žvakes, dažyti margučius. Jis maloniai kvepia medumi ir gėlėmis. Vašką gamina bičių darbininkių vaško liaukos, išsidėsčiusios apatinėje pilvelio dalyje. Daugiausia vaško pagamina jaunos bitės. Vaško gamybą ir jo išsiskyrimą stimuliuoja geras medunešis: kuo daugiau bitės prineša į avilį medaus ir žiedadulkių, tuo daugiau jos pagamina vaško ir siuva korių. Bičių vaškas buvo žinomas gilioje senovėje. Senovės Egipte vašką naudojo mirusiems balzamuoti, žvakėms gaminti. Viduramžių Lietuvoje, kurioje tuo metu dar vyravo drevinė bitininkystė, jau mokėta surinkti ir pagaminti didelius vaško kiekius, jų užtekdavo vietinei rinkai ir eksportui.
Šviežias bičių vaškas yra visiškai baltas. Vėliau vaškas įgauna gelsvą spalvą, nes jame įsimaišo pikio ir žiedadulkių. Natūralus bičių vaškas maloniai kvepia medumi. Į vaško sudėtį įeina sudėtingi eteriai, laisvosios riebiosios rūgštys ir angliavandeniai. Bičių vaške yra daug karotinoidų (provitamino A) ir kitų dažomųjų, aromatinių medžiagų. Jame randama šiek tiek mineralinių medžiagų, taip pat priemaišų: žiedadulkių, pikio etc. Bičių vaško lydymosi temperatūra – 60-68 laipsniai.
- bičių vaško žvakių skleidžiami garai veikia kaip antioksidantai, pasižymi antiseptiniu poveikiu;
- dega ilgiau už parafinines žvakes, nesmilksta;
- degdamos išvalo orą, sugeria nemalonius kvapus;
- bičių vaško žvakių liepsna daug jaukesnė (šiltesnė).